Uni-C Login

Andreas Mogensen landede i Svendborg

Af Emil Juul Nielsen og Malthe Juul Nielsen

2. september 2015 kl. 6:37 udlevede Andreas Mogensen sin drøm midt i den Kasakhstanske ørken, da Sojuz rumraketten blev affyret, og turen gik mod ISS. På Rumstationen arbejdede han på mange forskellige slags projekter.

 

Faktaboks

  • Andreas Mogensen 39 år gammel og født d. 2. november 1976 i København
  • Bor til dagligt i Köln med sin kone Cecilie og datter Emily på to år.
  • Bijob civilingeniør.

 

Vejen til succes

Lige fra Andreas Enevold Mogensen var helt lille, har han været meget interesseret i rummet og specielt NASA’s rumfærge “Discovery”. Han har altid syntes, at astronaut er det sejeste job man nogensinde kunne ønske sig. Andreas’ vej til astronaut drømmen har været en international uddannelse. I 1995 tog han en studentereksamen på Copenhagen Internationale School, og i 1999 uddannede han sig til civilingeniør i flyteknik ved Imperial College i London. Han har også været i USA, Texas og læst en ph.d. i rumfartsteknik ved University of Texas. Før han blev astronaut og udtaget af ESA (European Space Agency), har han arbejdet i det danske vindmøllefirma Vestas i 2 år med at udvikle styresystemer til vindmøllernes propelblade. Han har også arbejdet for Schlumberger i Congofloden med olieefterforskning i havet.

 

Danmarksrekord

Andreas Mogensen har virkelig sat spor i den danske rumhistorie. Man kan nærmest sige, at han har startet et helt nyt kapitel. Da han er den første dansker i rummet og den første danske astronaut. Den 2. september i år udlevede han sin helt store drengedrøm lige fra barnsben. Klokken 6:37 dansk tid blev Andreas Mogensen sendt ud i rummet i den russiske rumraket Sojuz TMA-18M. Det skete midt ude i den Kasakhstanske ørken, hvor både hans mor, bror og kone observerede opsendelsen. Under turen op til Den Internationale Rumstation, ISS var “Flight Engineer 1” Andreas i selskab med “Commander”

Sergej Volkov og “Flight Engineer 2” Ajdyn Aimbetov. Under Iriss-missionen som den bliver kaldt, var Andreas’ opgave at gennemføre dele af videnskabelige forsøg, afprøve ny teknologi og filme og fotografere forskellige former for lyn i rummet. Under opholdet på ISS arbejdede Andreas i Columbus laboratoriet. Laboratoriet blev så også hans soveværelse, da ISS kun har seks sovekabiner.

 

Selfie med astronaut

Onsdag d. 4/11 var Andreas Mogensen på besøg på Svendborg Tekniske Gymnasium. Den første time var han sammen med HTX-eleverne, da de har arbejdet med, hvordan man kan undgå at muskelmasserne forsvinder i vægtløs tilstand, altså i rummet. Derefter holdt han foredrag for 1000 elever fra hele Sydfyn, hvor 8. d og 8. klasses science valghold fra Rantzausminde Skole var iblandt. Han fortalte en masse om Iriss missionen og om alle de forskellige forsøg, som han lavede i Columbus laboratoriet. Han fortalte specielt meget om et forsøg, hvor han samlede en stol, som skulle scanne hans muskelmasse. Han fortalte også om to fænomener, som kan ses fra rummet, når der forekommer uvejr på jorden, som kan danne torden og lyn på jorden. Det er de såkaldte red sprites og blue jets, som er en slags lyn, der skyder opad. Efter hans spændende foredrag og en lille pause havde eleverne den umådeligt store mulighed for at stille spørgsmål til astronauten Andreas Mogensen. Der blev spurgt lige fra, hvad han synes om filmen The Martian, til hvor meget brændstof Sojuz TMA-18M brugte på rejsen til ISS.

 

Den heldige kartoffel

Andreas’ favorit undersøgelse eller projekt oppe på Den Internationale Rumstation var undersøgelsen, hvor han skulle prøve at filme og fotografere forskellige slags lyn i rummet. Lyn i rummet er på en måde spejlvendt fra dem vi ser her på jorden, de skydes i stedet ud i rummet og ikke ned mod jordens overflade, som vi kender det. Der findes to former for lyn i rummet de såkaldte red sprites og blue jets. Og heldigvis lykkedes det for Andreas Mogensen at fuldføre opgaven, for han fik både filmet og fotograferet disse slags lyn. På Svendborg Teknisk Gymnasium viste han os sågar en af hans film, hvorpå

han havde fanget både red sprites og blue jets. Og utroligt nok lykkedes det også for ham at filme hele tre blue jets i streg, hvilket er et yderst usædvanligt syn, som aldrig er set før. Andreas udtalte også, at det var meget heldigt at han så disse fænomener.

 

Første dansker på Mars

Andreas Mogensens drømme for fremtiden er igen at komme til Den Internationale Rumstation og gerne i længere tid. Han drømmer også om, at medvirke i nogle af fremtidens rummissioner, som går til Månen eller Mars.